Om Andreas

Fem snabba

  1. Gillar att göra? Jag gillar att läsa och skriva – vilket jag ofta försöker att göra. Utöver det roliga så sjunger jag också i kör och forspaddlar!
  2. Favoritmat? Pannkakor! Alla dagar i veckan.
  3. Favoritartist? Jag har flera… Jag lyssnar massor på Sara Parkman, Ben Platt, Thomas Stenström, First Aid Kit, och Håkan Hellström.
  4. Ålder? Född 2004!
  5. Vad drömmer du om? Massor av saker. Men att få skriva kanske är den äldsta och största drömmen.

Bakgrund

Jag är född och delvis uppvuxen i Borlänge, men blev familjehemsplacerad när jag var åtta och hamnade till slut i Mockfjärd där jag är uppvuxen. Jag är typ världens största fan av Grey’s Anatomy, men ser gärna andra TV-serier också. Jag är vad mina vänner kallar för “kulturtant”. Kan väldigt mycket om svensk kultur? Apparently? Lite oklart, men har visst en del koll. Särskilt (i min mening) kulturikoner har jag koll på. Gillar även musik, sjunger i gospelkör och spelar fiol. Går trean på gymnasiet, samhällsvetenskaplig inriktning och vill bli journalist.

Jag började engagera mig för klimatet på allvar den för snart fyra år sedan när jag för första gången skolstrejkade för klimatet. Då hade jag nått en punkt, där jag inte längre kände att jag kunde sitta still och se hur världen drastiskt förändrades och hur klimatförändringarna blev allt värre. Jag var 14, livrädd för vad alla skulle tycka och tänka om mig – men jag kunde inte, inte göra något längre.

Den där höstdagen 2018 blev början på en lång resa, och sedan dess har jag mött otroligt många människor, många som jag idag ser som mina vänner. Det är helt fantastiskt hur mitt engagemang har tagit mig vidare i livet och gett mig nya vänner och möjligheter – för livet.

Bakgrund

Jag är född och delvis uppvuxen i Borlänge, men blev familjehemsplacerad när jag var åtta och hamnade till slut i Mockfjärd där jag är växte upp. Jag är typ världens största fan av Grey’s Anatomy, men ser gärna andra TV-serier också. Mina vänner kallar mig för “kulturtant”. Jag kan typ bara saker om svensk kultur? Apparently? Lite oklart, men har visst en del koll. Särskilt (i min mening) kulturikoner håller jag uppsikt på. Gillar även musik, sjunger i gospelkör och spelar fiol. Gick ut gymnasiet 2023 efter tre år med samhällsvetenskaplig inriktning. Ja, och journalist vill jag bli.

Jag började engagera mig för klimatet på allvar för snart fyra år sedan när jag för första gången skolstrejkade för klimatet. Då hade jag nått en punkt, där jag inte längre kände att jag kunde sitta still och se hur världen så drastiskt förändrades och hur klimatförändringarna blev allt värre. Jag var 14, livrädd för vad alla skulle tycka och tänka om mig – men jag kunde inte, inte göra något längre.

Den där höstdagen 2018 blev början på en lång resa, och sedan dess har jag mött otroligt många människor, många som jag idag ser som mina vänner. Det är helt fantastiskt hur mitt engagemang har tagit mig vidare i livet och gett mig nya vänner och möjligheter – för livet.

Idag handlar engagemanget om så mycket mer också. Det handlar om demokrati, om vikten av ungas inkludering, om medmänsklighet, jämlikhet och jämställdhet. För i slutändan handlar ändå allt engagemang om det – vilket samhälle vi vill leva i och skapa. 

Boka mig

Jag modererar och programleder konferenser, livesändningar och paneldiskussioner. Att facilitera förändring eller nytänk, brukar jag kalla det. Och det är otroligt roligt, så boka mig för det vetja!
Jag även föreläser om ungas samhällsengagemang med utgångspunkt i klimatfrågan, och om mina upplevelser som ung och engagerad: Jag tar med lyssnaren på en resa genom frustration, sorg och glädje. Varför engagerar sig så få? Varför är sorgen en ständig följeslagare, likväl som glädjen? Och hur kom det sig att ett slag i huvudet blev mitt riktiga “uppvaknande” i klimatsammanhang? Det och mycket mer blir det när jag är ute och pratar! Nyfiken?
Läs mer här.

Välkommen hit! <3