Att anpassa sig i tider av kris

Klimatkrisen förlamar inte på samma sätt som coronakrisen. I alla fall inte här i vårt avlånga, välbärgade land.

Nyhetsrapporteringen är dyster, dödsfall på dödsfall. Statistik på statistik. Siffra på siffra. Viktigt att komma ihåg är dock att bakom varje siffra gömmer sig ett människoliv. Någon som levde, hade en familj, vänner och andra anhöriga. Allt är inte bara siffror och statistik.

Att Trump tycker det är roligt att kritisera Sverige tar jag inte så värst illa upp på. Han har antagligen inte insett hur illa det är i hans land… Men när han börjar uppmana människor att injicera sig själva med otestade, livsfarliga medel och annat oerhört dumt, då blir jag ganska så förbannad. Vem vet vilka som faktiskt tror på hans ord och gör något sådant. Det var ju någon som hade provat hans förra metod och dött på kuppen!

Och lika illa är det när han öppet går ut och stöttar de som protesterar och påstår att Covid-19 är fake. Skriker på läkarna och sköterskorna som i en tyst protest säger ifrån mot deras galenskap att de inte på riktigt är vårdutbildade. Det är läskigt när världens mäktigaste man missbrukar sin makt på det sättet…

Och Brasilien är inget bättre. Jair Bolsonaro är till och med öppen förnekare av Covid-19. I en stad i Amazonas gräver de massgravar och han vägrar att skicka hjälp. Det finns inget han kan göra säger han nonchalant och fortsätter förneka.

Det finns så mycket förbannat puckade gubbar i den här världen. Det är så oerhört sorgligt att se vad som händer. Jag förstår ärligt inte hur människor kan ha så kort minne, och glömma saker som borde vara helt omöjliga att glömma. Välja tillbaka likasinnade människor som man en gång gjorde sig av med.

Idag är fredag den 1 maj. Fredagar är den dagen då FridaysForFuture vanligtvis strejkar eller demonstrerar. Nu för tiden har vi fått lov att anpassa oss, hitta nya sätt att protestera mot våra ledares passivitet.

Vi har svarat på alla nya direktiv på två sätt.

  1. Vi har lanserat en online kampanj där vi flyttar de fysiska demonstrationerna digitalt genom #ClimateStrikeOnline

2. Vi har börjat livesända seminarium under namnet TalksForFuture, där vi varje vecka har olika teman. Idag hade vi till exempel hur en rättvis omställning för våra arbetare kan genomföras. (Du kan kolla på alla livesändningar i efterhand här)

Vi alla måste anpassa oss och detta är vårt sätt att göra detta. Genom att fortsätta sprida information, digitalt.

Det är ett känsligt ämne, klimat. Men det är så oerhört viktigt för mig att få prata om det. Med andra, med mig själv. Och det är viktigt att andra tar till sig budskapet jag och många, många andra sprider.

Ta hand om dig <3

Följ mig på sociala medier:

Twitter

Instagram