Ingen kris är mindre allvarlig än den andra

Läget i världen är ansträngt. Spänt. Som en tråd som när som helst kan brista.

Covid-19 sprider sig runt om i vårt samhälle. Det är en kris som kom så plötsligt att ingen kunde tro det. Det är en kris som främst drabbar våra äldre och dem med nedsatt immunförsvar. Det är en kris vi agerar i.

I flera år har jag nu varit klimataktivist. I flera år har jag sagt att vi agerar inte som om vi befinner oss i ett nödläge. I flera år har jag och miljontals andra sagt att om vi inte reder ut och löser klimatkrisen så kommer det slå mot oss, de unga i framtiden. Vi kommer att få lida för våra nuvarande ledares misstag.

Så när jag nu ser hur vi agerar i en kris så kan jag inte hindra min själv från att tänka på alla de tillfällen då våra ledare sa att “det är komplicerat” och “vi kan inte bara ställa om hela vårt samhälle bara så där”. Jag kan inte hindra mig från att tänka på alla de gånger våra ledare har klappat oss på huvudet och sagt att det är bra det vi gör och att vi minsann bör fortsätta. För att sedan se de gå tillbaka till sina arbeten och fortsätta precis som vanligt.

De har ljugit mig och hela min generation rakt upp i ansiktet genom att säga till oss att det inte finns något de kan göra i den skala vi kräver. För det dem visat de senaste veckorna är att vi visst kan agera som om vi befinner oss i en kris.

Vi har stängt skolor, vi har förbjudit allmänna sammankomster på mer än 500 personer, vi har stoppat människor från att resa in i vårt land, vi avråder vår befolkning från att resa osv osv.
  De har bevisat för oss att det minsann finns extraordinära åtgärder att ta till ifall det behövs.
Att det inte används för att bekämpa de saker som i slutändan kommer att ha ihjäl oss är för mig obegripligt. Hur kan de leva med sig själva genom att göra så här?

Jag säger för allt i världen inte nu att Covid-19 på något sätt är mindre allvarligt eller bör tas på mycket mindre allvar än klimatkrisen. Jag har själv anhöriga i riskgruppen. Människor jag bryr mig om.

Det jag säger är att våra ledare har ljugit för oss, och det bara för att vi som sa till dem var barn.
  Det jag säger är att när deras egna liv hotas på en annan nivå, då kan man agera. När ens egna ekonomiska intressen är i fara, då kan man agera.
Men man skiter i oss. Deras barn. Vi kan lösa det här senare, när de sedan länge är döda och begravna…

FridaysForFuture har globalt ställt in de allra flesta fredagsstrejkerna pga smittspridningen. Vi tar alla kriser på allvar, inte bara de som hotar oss. Vi uppmanar därför alla att strejka tillsammans med oss digitalt med hashtagen #ClimateStrikeOnline. För att påvisa att inget problem som existerar tar ledigt, och ingen kris är mindre allvarlig än den andra.

Vi ses <3

__________________

Vill bara förtydliga ännu en gång att jag inte försöker förminska någon av dessa enorma problem som vårt samhälle nu står inför. Bara sätta saker i lite perspektiv för våra folkvalda.

Följ mig på sociala medier:

Twitter
Instagram

4 Comments

  1. Tack Anderas för den här texten! Kanske kan Corona leda till något gott i slutändan. Kanske kommer världens ledare att förstå att det visst går att göra förändringar.

Comments are closed.